Sättet vi använder internet på förändras snabbt. De senaste åren har “mobile first” varit på allas läppar och 2018 verkar bli året då det tar över på riktigt. För dig som missat det – vad innebär mobile first? Jo, i takt med att allt fler av oss sitter på mobila enheter som smartphones och surfplattor när vi surfar så ökar kraven på att hemsidorna vi besöker är “responsiva”. En responsiv sida anpassar sig efter skärmstorleken på din enhet. Det handlar kort och gott om att hemsidan ser korrekt ut oavsett vilken storlek din skärm har. Man ska till exempel inte behöva zooma för att läsa innehåll, det ska vara enkelt att navigera på sidan och innehållet ska kunna laddas hyffsat snabbt. Det här är inget nytt. Google har belönat mobilvänliga sidor sedan 2015 och vid det här laget är det för dem flesta en självklarhet att jobba med responsivitet. Men nu blir det alltså ännu viktigare.

 

Trafiken från mobiler och surfplattor utgör idag i genomsnitt mer än 50% av dina besökare*. Av den anledningen faller det sig naturligt att även Googles sökalgoritmer förändras och hänger med i utvecklingen. Det är just det som sker nu. Google ändrar sina sökalgoritmer och gör mobilt till primärt sökindex. Det innebär att algoritmerna som “crawlar” och söker igenom din sida efter information att visa i Google-sökningar nu i första hand kommer att utgå från mobilversionen av en sida, inte skrivbordsversionen. Det här innebär att sidor som inte är responsiva kommer att straffas av Google och alltså hamna lägre ner i sökningarna.

 

Om det mot förmodan är så att din sida inte är mobilanpassad kan det alltså vara hög tid att se över det. Inte bara för Googles skull, utan även för dina besökare. Det behöver inte vara så krångligt. Det handlar i grund och botten om att börja se sin sida ur en mobilanvändares perspektiv. En bra början är att besöka sin egen sida i mobiltelefonen och själv bedöma hur bra man tycker att upplevelsen blir. Är du fortfarande osäker på om din sida är mobilanpassad? Använd Googles verktyg “Mobile-Friendly Test” så får du svar direkt.

 

Vill du ha hjälp med responsivitet? Har du några andra frågor? Kontakta oss så hjälper vi dig att se över hur vi kan mobilanpassa din hemsida, skapa en fantastisk användarupplevelse och se till att du fortsätter klättra i Google-rankingen.

Vi hörs!

 

Källa:

*https://www.statista.com/statistics/277125/share-of-website-traffic-coming-from-mobile-devices/

Har du en idé du behöver hjälp att realisera? Web Tech Media Group erbjuder projektledning, strategi, koncept, grafisk design, system-, webb- och mobilutveckling. Vi har även erfarna konsulter som gärna tar plats i ert befintliga team. Besök oss på wtmg.se eller hör av er till info@wtmg.se.