Gutenberg – WordPress nya editor
29 augusti, 2018
WordPress – bakgrund
Vi bygger många av våra projekt i WordPress. WordPress är ett fantatiskt verktyg för de som jobbar med att redigera innehåll på internet och vi använder till exempel WordPress även på vår egen sajt. Hur många WordPress sajter som finns på internet råder det lite delade meningar om men de flesta är relativt överens om att någonstans 15-25% av de sidor som finns på internet har WordPress som innehållhanteringssystem. Nu kommer snart en av de största uppdateringarna av hur WordPress fungerar, Gutenberg – WordPress nya Editor.
WordPress – nuvarande administrationsgränssnitt
Hur du som administratör/redaktör skriver innehåll i WordPress har under de senaste åren mer eller mindre varit oförändrat trots en stadig ström av nya versioner av WordPress. WordPress bygger på ett koncept som kallas för WYSIWYG vilket står för What You See Is What You Get. Grundtanken bakom WYSIWYG är att du skall när du administrerar sidan se hur materialet sedan kommer visas för besökaren. Detta är dock en sanning med modifikation.
Så här ser till exempel titeln ut på detta bloginlägg i WordPress-admin:
Så här presenteras den för dig som besökare:
Vad jag vill illustrera med detta exempel är att konceptet WYSIWYG är en sanning med modifikation. Något som i och med Gutenberg blir en sanning med lite mindre modifikation.
Gutenberg – Vad eller vem är det?
WordPress underhålls av ett stort community av utvecklare som ständigt jobbar med förbättringar. En del i detta arbete har nu varit att för att WordPress fortsatt skall vara bland de mesta populära innehållhanteringssystemen så har communityn velat ta WYSIWYG-konceptet vidare och förbättra redaktörsupplevelsen i WordPress. Här kommer Gutenberg in.
Den som söker efter Gutenberg på internet förstår snabbt att det är både ett vad och ett vem. Johannes Gutenberg som WordPress har namngivit den nya editorn efter var en uppfinnare som levde på 1400-talet och uppfann boktryckarkonsten. Johannes uppfann möjligheten att lägga ut hur du ville att din bok skulle se ut genom att placera plattor med bokstäver. Trycket motsvarade sedan hur du hade lagt ut plattorna. Liknelsen är lätt att förstå, WordPress-teamet menar antagligen att i och med nya Gutenberg-editorn så kommer saker ligga där du har placerat dom och konceptet WYSIWYG kommer vara närmare sannningen.
Gutenberg kommer att skeppas standard med WordPress 5.0 som kommer att släppas inom en inte allt för lång framtid. Gutenberg kommer ändra konceptet bakom hur du lägger in innehåll i WordPress och kommer troligtvis leda till en bättre upplevelse för redaktörer i WordPress. Skillnaden mellan den befintliga editorn och den nya editorn är främst införande av konceptet Blocks. Blocks möjliggör att du enkelt i löptexten kan lägga in olika typer av material. Det kan vara bilder, filmer och länkar men det kan också vara mer avancerade widgets som till exempel ett block med de senaste inläggen på sin blogg.
Vi har börjat laborera med Gutenberg i ett antal interna projekt men har inte riktigt ännu tyckt att det är färdigt för att använda på riktiga produktionsprojekt. Vi tror dock att Gutenberg kommer göra administrationsupplevelsen enklare för alla som jobbar med innehåll i WordPress och det händer mycket i utvecklingen dagligen.
Jag gillar inte förändring – måste jag använda den nya editorn?
Alla sidor kommer till en början kunna att ”opta ut” från att använda den nya editorn och på så sätt fortfarande kunna den klassiska editorn. Vi kommer så fort Gutenberg kommer i en mer produktionsfärdig version att börja hjälpa de kunder som vill ha hjälp att integrera sin befintliga sajt med den nya editorn så att alla redaktörer kan dra nytta av det som gör den nya editorn så bra.
Lär dig mer
Vill du lära dig mer så kan du prova något av följande:
- Läsa mer om Gutenberg på WordPress sida för Gutenberg
- Installera Pluginet Gutenberg till WordPress. Detta bör dock inte göras i en produktionsmiljö utan enbart i testmiljöer.
- Kontakta någon av våra projektledare som kan berätta mer för dig.