När du bygger en hemsida i WordPress har du i regel två alternativ. Antingen bygger du ett tema från grunden eller så använder du ett färdigt WordPress tema. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Krasst sagt kan man säga att har du en begränsad budget och kan gå med på att vissa delar inte går att anpassa precis som du vill ha dessa så kan färdigt tema vara ett bra alternativ. Marknaden för färdiga teman är dock en djungel och det finns de teman som håller en god kvalitet men det finns också ett antal som håller allt annat än god kvalitet.

Låter detta läskigt? Ingen fara, vi finns här för att hjälpa dig lyckas med ditt färdiga WordPress-tema.

Nedan kommer vi ta upp några grundläggande för- och nackdelarna med att använda ett färdigt WordPress-tema och vi kommer avslutningsvis berätta lite mer om hur vi kan hjälpa dig.

Fördelar med färdigt WordPress tema

Kostnad

De mest framstående fördelen är så klart kostnaden. Hittar du ett färdig WordPress-tema som du behöver göra väldigt lite anpassningar i så kommer du behöva lägga väldigt lite pengar på konsulttid för att anpassa detta tema. I regel ligger kostnaden för att tema på mellan 300-1000 kronor.

Mycket funktionalitet

En annan stor fördel med ett färdigt tema är att du ofta får väldigt mycket funktionalitet direkt i temat. Det är därför bra att leta efter ett tema som har mycket av den funktionalitet som du behöver på din sajt.

Uppdateringar

De flesta stora färdiga teman kommer löpande med uppdateringar som innebär både säkerhetsuppdateringar men kan även innehålla nya funktioner och förbättringar av temat. Dessa erbjuds ofta gratis efter att du har köpt temat.

Nackdelar med färdigt WordPress tema

För mycket funktionalitet

Väldigt många av de teman som finns på marknaden är byggda för att att kunna passa så många som möjligt. Detta gör att det kan vara svårt för dig som redaktör att hitta rätt och förstå och det innebär också att du får en mängd funktionaliteter som du kanske aldrig kommer att använda. Detta kan göra att sajten blir mer trögarbetad och att det blir lättare att tappa bort sig.

Svårare att skräddarsy

Färdiga teman är av naturliga skäl svårare att skräddarsy än ett egenbyggt tema. Detta då du inte har samma kontroll över dom. Som ovan nämnts kommer också ofta uppdateringar till färdigbyggda teman och du vill gärna att du skall kunna uppdatera temat och att det anpassningar du gör inte skall leda till att någonting går sönder när du gör en uppdatering. Med detta sagt så är det inte omöjligt att anpassa färdiga teman men det är lite av en slippery slope.

Hemligheter för att lyckas med färdigt WordPress tema

Vad ska du då göras för att lyckas med ett färdigt tema? Här kommer våra främsta tips:

  • Hitta ett tema som du kan göra till din sajt med så få anpassningar som möjligt
  • Hitta ett tema som har högt betyg och som kommer med uppdateringar löpande.
  • Titta inte bara på hur temat ser ut för besökaren utan titta även på hur det kommer fungera för dig som redaktör. En del teman har väldigt intrikata sidbyggare som kan göra det svårt för dig som redaktör av sidan att hantera ditt innehåll.
  • Ha en plan för underhåll av sajten och uppdatera sidan löpande så fort det kommer uppdateringar.
  • Ta hjälp med delar du känner dig osäker på.

Hur kan WTMG hjälpa till?

Även om majoriteten av våra projekt är i teman som är uppbyggda kundspecifikt efter kundens behov utifrån våra egna standarder så hjälper vi varje år flertalet kunder med färdiga teman. Vår hjälp sträcker sig allt från någon enskild konsulttimme för att att få hjälp att lösa någonting som kunden har fastnat i till större helhetsåtaganden.

Behöver du hjälp?

Då är det bara att höra av dig till oss på kontakt@wtmg.se eller använda formuläret via knappen här bredvid.

Kontakta oss via vårt kontaktformulär